تهران - ایرنا - خروج خودروسازان فرانسوی و ممنوعیت واردات، راه را برای ورود خودروهای مونتاژی چینی به بازار ایران باز کرده است؛ خودروهایی که به دلیل طراحیهای زیبا - که غالبا کپی شده از برندهای مطرح جهانی است - آپشنهای متعدد و البته قیمت مناسب نسبت به خودروهای آلمانی، فرانسوی، ژاپنی و کرهای، در بازار ایران مورد استقبال قرار گرفته است.
امروزه شاهد طیف وسیعی از خودروهای چینی از جک، جیلی، برلیانس، لیفان، هایما، چانگان، دانگفنگ، بسترن، ام.جی، بیوایدی، چری، گریتوال، هنتنگ، بایکموتور و اخیرا، خودروهای دیگر در جادهها و خیابانهای کشور هستیم.
این خودروها، ابتدا با قیمتهایی مناسب وارد بازار شدند؛ اما متاثر از روند افزایش قیمت خودرو در یک سال گذشته، شانهبهشانهی سایر خودروها افزایش قیمت داشتند؛ با این حال، این روزها شاهد این واقعیت هستیم که بازار، پذیرای قیمتهای جدید نیست و برای کاهش آن فشار میآورد؛ به نوعی که امروز (دوشنبه یکم مهرماه ۱۳۹۹) قیمت کارخانه غالب خودروهای چینی از قیمت بازار گرانتر است.
در حالی که شرکت «کرمانموتور»، شاسیبلند جک s5 خود را ۳۰۱ میلیون تومان برای مشتریان فاکتور میکند، این خودرو در بازار ۲۶۲ میلیون تومان قیمت دارد. جک s3 این شرکت با قیمت شرکتی ۲۱۰ میلیون تومانی، در بازار ۱۸۳ میلیون تومان و سدان جک J4 که قیمت شرکتی آن ۱۴۹ میلیون تومان اعلام شده، در بازار ۱۴۲ میلیون تومان قیمت خورده است.
این اختلاف قیمتی در خودروهای «مدیرانخودرو» شدیدتر است و تفاوت قیمتها در خودروهای مختلف این گروه بین ۲۰ تا ۶۰ میلیون تومان است.
مثلا، امروز قیمت ام.وی.ام ۳۱۵ در شرکت ۱۴۰ و در بازار ۱۱۴ میلیون تومان است. تیگو ۷ در شرکت ۴۳۷ میلیون تومان فاکتور میشود و در بازار ۳۷۰ میلیون تومان قیمت دارد و قیمت تیگو ۵ در شرکت ۳۲۸ میلیون تومان است؛ در حالی که در بازار ۲۶۴ میلیون تومان ارزشگذاری شده است.
کارشناسان بازار معتقدند که قیمت خودروهای چینی در کارخانه بالاتر از قیمتهای واقعیشان است. آنان میگویند قیمت خودروها باید در قیاس با قیمتهای جهانی بررسی شود. مثلا، جک S5 «کرمانموتور» که بهصورت قطعات منفصله (CKD) وارد کشور شده و مونتاژ می شود. باید مشخص شود تعرفهی واردات این قطعات چقدر است، شرکت مونتاژکار چقدر باید سود ببرد و قیمت ۳۰۱ میلیون تومانی که «کرمانموتور» برای مشتریان فاکتور میکند، بر چه مبنا و اساسی است؟
یک نمایشگاهدار خودرو در مرکز تهران در رابطه با این موضوع گفت: اکنون محصولات مدیران خودرو بین ۲۰ تا ۶۰ میلیون تومان پایینتر از قیمت کارخانهایشان قیمت دارند.
وی اظهار داشت: زمانی، شرکت «مدیرانخودرو» شرایط خوبی برای خرید خودروهای مونتاژی خود قرار داد که مورد استقبال مشتریان قرار گرفت، اما اکنون مشتریان معتقدند خودروهای این شرکت به قیمتهای فعلیشان در بازار نمیارزند.
«سعید موتمنی» رئیس اتحادیهی نمایشگاهداران خودروی تهران معتقد است یک بار برای همیشه باید مبنا و نحوهی قیمتگذاری همهی خودروها مشخص شود؟ وظیفهی این امر با ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان است.
وی یادآور شد: که در یک سال و نیم گذشته شاهد بودیم محدودیتهای عرضهای خودروسازان و تعیین فرمول قیمت پنج درصد کمتر از حاشیهی بازار، سبب شده تا قیمت انواع خودروها رشد قابل توجهی را تجربه کنند، این افزایش قیمتها، همهی انواع خودروهای داخلی و مونتاژی را تحت تاثیر قرار داده است.
موتمنی ادامه داد: بسیاری از خودروهای مونتاژی با وجود این که قطعات آنها با ارز گران قیمت وارد نشده است، رشد قیمتی بیمهابا و بیحساب و کتاب داشتهاند.
کارشناسان معتقدند این روزها مشتریان به دلیل کمبود عرضهی خودرو و تثبیت نرخ ارز، انتظار کاهش قیمتها را دارند، آنان مدام میپرسند قیمت امروز خودروها با نرخ ۱۱ هزار تومانی دلار، بالاتر از قیمت خودروها در زمانی است که نرخ دلار ۱۸ هزار تومان بود و این منطقی نیست.
موتمنی، رئیس اتحادیهی نمایشگاهداران خودروی تهران یادآور شد: پارسال با نرخ ۱۵ هزار تومانی دلار، قیمت هر دستگاه سانتافه ۴۵۰ میلیون تومان بود، اما این روزها با وجود کاهش قیمت این خودرو با نرخ دلار ۱۱ هزار تومانی، ۷۵۰ میلیون تومان قیمت دارد.
وی بیان داشت: موضوع خودروهای چینی نیز از این مسائل مستثنی نیست، بهطوری که در سالهای گذشته دست این خودروسازان باز گذاشته شده، نظارت چندانی بر فعالیتشان وجود نداشته و توانستهاند «چراغ خاموش قیمتهایشان را افزایش دهند».
به گزارش ایرنا، امروز قیمت هر دستگاه برلیانس H220 دندهای ۸۹ میلیون تومان، H230 دندهای ۹۰ میلیون تومان، H320 دندهای ۱۲۲ میلیون تومان و H320 اتوماتیک ۱۵۲ میلیون تومان، همچنین H330 دندهای ۱۲۶ میلیون تومان و H330 اتوماتیک ۱۶۰ میلیون تومان است.
پایش بازار خودرو همچنین حاکی از قیمت ۲۶۸ میلیون تومانی هایما S7 و قیمت ۲۳۸ میلیون تومانی هایما S5 «ایرانخودرو» است.
چانگان CS35 «سایپا دیزل» نیز ۱۷۰ میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشود. بسترن B30 مونتاژی گروه خودروسازی بهمن ۱۶۹ میلیون تومان و هاوال ۲۶۵ میلیون تومان است؛ همچنین، بیسو T3 حدود ۲۳۰ میلیون تومان قیمت دارد.
بررسی قیمت سایر خودروهای چینی در بازار حاکی از این است که امروز چری آریزو ۶ اتوماتیک ۳۶۲ میلیون تومان، هنتنگ ایکس ۷ به ۶۲۰ میلیون تومان، جیلی امگرند ۷ اتوماتیک تا ۱۵۵ میلیون تومان، جیلی جی. C6 صفر کیلومتر ۱۳۵ میلیون تومان، بی.وای.دی دندهای مدل F3 صفر کیلومتر ۱۴۵ میلیون تومان، بی.وای.دی S6 صفر کیلومتر ۲۸۰ میلیون تومان، لیفان سری ۸۲۰ مدل ۹۷ کم کارکرد تا ۲۳۰ میلیون تومان، لیفان سری ۶۲۰ در حد صفر ۸۳ میلیون تومان و سری ایکس ۵۰ این خودرو ۱۲۰ میلیون تومان قیمتگذاری شدهاند.
همچنین دانگفنگ H30 کراس مونتاژی «ایرانخودرو» تا ۱۲۹ میلیون تومان، امجی سری ۳۵۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان، امجی سری ۳۶۰ اتوماتیک صفر کیلومتر ۲۰۷ میلیون تومان و سری ۵۵۰ دست دوم آن بسته به کارکرد بین ۱۵۰ تا ۱۹۰ میلیون تومان قیمتگذاری شدند.
کارشناسان معتقدند همهی خودروهای داخلی و مونتاژی چینی یا غیر چینی، باید کیفیت و ایراداتشان مورد بررسی قرار گیرد، وضعیت تامین لوازم یدکیشان مشخص شود و و پس از آنالیز، با قیمت منطقی به دست مصرفکنندگان برسند؛ موضوعی که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است.